Beleef stadsdorp Charlois

Beleef stadsdorp Charlois Welkom in Sjaarloos!

Waarom Charlois in het Nederlands als 'Sjaarloos' wordt uitgesproken?

Oh, je dacht misschien dat de uitspraak op z’n Frans was: ‘Sjarlwáá’. Klinkt sjiek, maar niets is minder sjarl-waar. Het is gewoon ‘Sjaarloos’, en dat ‘leg op’ Zuid! Maar hoe ontstond Charlois, met z’n aparte naam?

In 1458 schonk Filips de Goede het stuk land aan zijn zoon, Karel de Stoute. Karel gaf vervolgens op 14 april 1462 toestemming om de ‘Riyderwaert’, een gebied waar de getijden tot dan toe vrij spel hadden, te bedijken. In de stichtingsakte waren twee voorwaarden vastgelegd:

  1. Er moest een kerk komen, en

  2. Het ingedijkte gebied zou de naam “’t land van Charolois” krijgen, naar het gebied in het huidige Frankrijk waar Karel vandaan kwam.

Toen het dorp in 1895 door annexatie een wijk van Rotterdam werd, was dat verbasterd tot ‘Sjaarloos’.

Waarom Sjaarloos?

De naam "Karel," de Nederlandse variant van Charles, leidde waarschijnlijk tot de bijnaam "Sjarrel" en uiteindelijk "Sjaarloos."

En Charollais dan?

Het blijkt dat Charollais een graafschap was in het huidige Frankrijk, ook eigendom van Karel. Het lijkt erop dat Karel een voorliefde had om plaatsen naar zichzelf te vernoemen.

Dus daar heb je het, het intrigerende verhaal van hoe Charlois aan zijn naam kwam, van Karel de Stoute tot de Nederlandse uitspraak van "Sjaarloos." De rijke geschiedenis van Rotterdam zit vol met fascinerende verhalen zoals deze, die wachten om ontdekt te worden in de hoeken en gaten van de stad.


Ontdek de wijk Charlois!

Al dit materiaal is afkomstig van omdrotterdam.nl

Vorige
Vorige

Verkiezing van de meest gastvrije straat van Oud-Charlois

Volgende
Volgende

Ontdek de Ukkiegroep | Voor kinderen van 0 tot 2 jaar