Dak- en Thuislozen: Waar Maak Ik Melding?

In Rotterdam kunnen dak- en thuisloze personen zorgen opwekken of overlast veroorzaken in verschillende situaties. Of het nu gaat om zorgen over hun welzijn of om problemen met veiligheid en leefbaarheid in de buurt, het is belangrijk om te weten waar en hoe u melding kunt maken. In dit artikel leggen we uit welke situaties zich kunnen voordoen en hoe u actie kunt ondernemen.

Mogelijke Situaties en Overlast

Dak- en thuislozen kunnen op verschillende manieren opvallen in de stad, en dit kan leiden tot bezorgdheid of ongemak. Hier zijn de vier belangrijkste categorieën:

  1. Veiligheid
    Als u zich onveilig voelt vanwege:

    • Geweld of mishandeling

    • Bedreiging of intimidatie

    • Wapen- of messenbezit

    • Diefstal

    In dit geval is het belangrijk om meteen de politie te bellen via 112 bij direct of dringend gevaar.

  2. Zorgen over Welzijn
    Als u ziet dat een dak- of thuisloze persoon niet goed voor zichzelf lijkt te zorgen, mogelijk verslaafd is, zorg nodig heeft of ernstig verward lijkt, kunt u contact opnemen met Meldpunt Zorgen om een Ander. U kunt bellen naar 010 267 07 00 of de website bezoeken via Meldpunt Zorgen om een Ander.

  3. Leefbaarheid in de Buitenruimte
    Wanneer een dak- of thuisloze persoon overlast veroorzaakt door bijvoorbeeld vervuiling, bedelen, drank- of drugsgebruik, of vernieling, kunt u een melding doen. U kunt dit doen door te bellen naar 14010 of via de MeldR-app Apple of MeldR-app Android.

  4. Leefbaarheid op Privéterrein
    Als u overlast ervaart in uw woongebouw, kantoor of parkeergarage doordat een dak- of thuisloze persoon bijvoorbeeld slaapt in het trappenhuis of rondhangt in de fietsenstalling, is het verstandig om contact op te nemen met de beheerder van het pand. U kunt ook melding maken bij de gemeente of politie als dit nodig is.

Waar Kunt U Melding Maken?

Afhankelijk van de situatie kunt u op verschillende manieren melding maken:

  • Bij direct gevaar: Bel de politie via 112.

  • Bij zorgen over welzijn: Neem contact op met het Meldpunt Zorgen om een Ander.

  • Bij overlast in de openbare ruimte: Maak een melding via 14010 of de MeldR-app Apple of MeldR-app Android.

  • Bij overlast op privéterrein: Neem contact op met de beheerder van uw gebouw of de gemeente.

Vrijwilligers, buurtbewoners en betrokkenen spelen een belangrijke rol in het signaleren van deze situaties en kunnen bijdragen aan een veiligere en prettigere leefomgeving voor iedereen.

Vorige
Vorige

Too Good to Know: Gezond & Betaalbaar Eten

Volgende
Volgende

De Waarde van Kerkvrijwilligers bij St. Sonneburgh