Manifest | Uitdaging in de zorg

Onderteken dit Manifest voor meer menselijke maat in zorg en welzijn. Een uitnodiging om samen te werken aan een betere zorg voor iedereen in Rotterdam.

Manifest

Uitdaging in de zorg

Beweging voor menselijke maat in zorg en welzijn Rotterdam heeft een zorgprobleem. Steeds meer mensen in nood dreigen verstoken te raken van passende zorg. Het geld en het personeel ontbreken. Nu al zitten velen in ‘zorgkou’ en dat neemt toe. De kosten van Zorg en Welzijn groeien in de richting van de 25% van het stadsbudget. Wethouder Ronald Buijt noemde op 9 februari in het Timmerhuis het huidige zorgen “onuitvoerbaar, onhaalbaar en onbetaalbaar”. Het moet fundamenteel anders. Die middag werd eerst gesproken over een betere verdeling van de koek. Josine Meurs verwoordde namens de gemeente en de zaal een dieper gevoel. We hebben een ándere koek nodig. En vandaag zeggen we: ook andere bakkers. In de brandbrief van 13 december wordt hoopvol gesproken over de “vele vrijwilligers en netwerken in de wijk”. Dat klopt en we denken (en bakken) graag mee.

Sinds de brandbrief gonst het van ideeën in de stad. De overheid ziet het goed. Bij het maatschappelijke middenveld is nog onbenutte kracht die nu aangesproken kan worden. Wijkpartijen en sociaal ondernemers hebben creatieve en effectieve interventies ontwikkeld. Door de inzet van vrijwilligers, de lage overheadkosten en de lokale betrokkenheid werken zij goedkoper dan de grote stedelijke aanbieders. Ze kunnen opschalen. Geïndiceerde zorg zal altijd nodig blijven, maar een deel van de mensen kan goed in het lokale maatwerk terecht. Ook het sociale ecosysteem van buurthuiskamers, groenplekken, kunstateliers en sportlocaties in de buurten heeft potentie. Daar voelen kwetsbaren zich thuis. Met wat investering kan dit een sterker vangnet en waakvlam worden. Er liggen kansen!

Helaas is het in de afgelopen jaren voor actieve bewoners, maatschappelijke initiatieven en sociaal ondernemers steeds lastiger geworden om structurele steun te krijgen van de overheid. Subsidie- en aanbestedingsdrempels werden verhoogd, criteria verfijnd, budgetten verkleind en termijnen verkort. Zorg is niet alleen te duur geworden door wat de brandbrief aanwijst: vergrijzing en armoede. Ook door een inkoop- en uitwerksysteem waarbij onbekend veel geld gaat naar procedures, overheadkosten en specialisten, vastgoed en juridisch procederen.

Lees hier het hele manifest:

Vorige
Vorige

Goed idee voor de buurt?

Volgende
Volgende

Volhouders Rotterdam