Adopteer een Weesgedicht!

Er staat iets bijzonders te gebeuren!

Er staat iets bijzonders te gebeuren! Vanaf woensdag 13 december om 10:00 uur kunnen alle bewoners met een raam aan de straat, als adoptieouder, via deelnemende bibliotheken een Weesgedicht adopteren.

Ook de Bibliotheek Rotterdam doet mee met haar vestigingen in de stad. Rotterdamse bewoners kunnen uit de selectie gedichten van de bibliotheek een gedicht adopteren voor op hun raam. Lokale dichters, zoals stadsdichter Elfie Tromp en Daniël Dee, maken deel uit van deze selectie.

Met de slogan 'Weesgedicht zkt Adoptieraam' brengt een collectief van Vlaamse, Brusselse en Nederlandse bibliotheken de poëzie letterlijk bij de mensen thuis!

Hoe?

Door straten en ramen te overspoelen met gedichten. Zo worden tot wel honderdduizenden passanten bereikt. Vrijwillige handletteraars schrijven de gedichten met afwasbare stift op de ramen van de adoptieouders.

Derek Otte ambassadeur van de Nederlandse Weesgedichten

De ambassadeurs van de Weesgedichten zijn niemand minder dan de dichters Derek Otte in Nederland en Rhea Cecile in Vlaanderen. Derek Otte is de populaire dichter, spoken word performer en voormalig stadsdichter van Rotterdam 2017-2018. Hij schreef het thema gedicht 'astronomisch' en roept op: ‘vertel familie, vrienden en bekenden over Weesgedichten en de mogelijkheden tot adoptie!’.

Wie adopteren Weesgedichten vanaf woensdag 13 december?

Kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten surfen naar weesgedichten.nl. Ze adopteren een Weesgedicht uit de selectie die hun lokale, deelnemende bibliotheek koos uit de lijst van 100. Iedereen in het werkgebied van die bibliotheken kan adopteren. Tot die tijd kan je al je keuze bepalen uit de digitale dichtbundel van de bibliotheek op de website. Het enige wat je als adoptieouder nodig hebt, is een raam op een benedenverdieping en liefde voor het gedicht van je keuze. Deelnemen aan deze actie kost de deelnemende adoptieouders niets maar draagt zoveel bij aan de ziel van de Poëzieweek.

Welke bibliotheken doen mee?

Welke bibliotheken en waar dan? De deelnemende bibliotheken zijn te vinden op de handige landkaart op https://weesgedichten.nl/adopteren. De bibliotheekorganisaties zijn de Bibliotheken De Plataan, de vestigingen van De Bollenstreek, Katwijk aan Zee, alle vestigingen van Den Haag en Rotterdam, Gouda, Hoeksche Waard (Strijen en Oude Beijerland) en de vestigingen in Dordrecht van De Bibliotheek AanZet. Ook buiten Zuid Holland zijn bibliotheken enthousiast: in Noord Holland de vestigingen van Bibliotheek Zuid Kennemerland, en in Zutphen de Bibliotheek Berkel en IJssel, tot in Limburg de vestigingen van Bibliotheek De Domijnen.

Lokale dichters in de selectie

Er werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal tot heel lokaal talent. De meeste deelnemende bibliotheken breiden bovendien het aanbod van de professionele dichters uit, door in hun eigen dorp of stad wonende dichters te vragen ook bij te dragen.

Maak samen met ons een prachtige dichtbundel op straat!

Weesgedichten Nederland komt tot stand in samenwerking met Utopia Aalst en door financiering van Stichting Zabawas, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en Fonds voor Cultuurparticipatie.
Vorige
Vorige

Parkeren in Sector 250 en 260

Volgende
Volgende

Nieuw in Charlois: Hof van Charlois!