Sculptuur Welland op Charloisse Hoofd

In het Maastunnelpark, op het grasveldje voor het Charloisse Hoofd tussen de Hoge Maas en het Maastunnelgebouw, komt een nieuw kunstwerk genaamd Welland. Het is een abstracte sculptuur die gaat over de energietransitie en de relatie van Rotterdam met olie en gas, die de welvaart van Nederland mogelijk hebben gemaakt.

Het kunstwerk is gebaseerd op een gevonden voorwerp, namelijk een beschermingsconstructie die op de bodem van de Noordzee lag. Baggeraar Boskalis heeft deze constructie geborgen en bewerkt tot sculptuur op hun werf in Moerdijk. Ongeveer 80% van de originele constructie is weggesneden, en drie delen zijn als vorm uit de constructie gehaald: een bovenhoek, een benedenhoek en één van de vier palen. Alle open pijpen zijn afgedicht met een deksel waardoor de reststukken objecten/sculpturen op zichzelf worden.

Foro van de originele beschermingscnstructie. Foto: Boskalis.

Welland is een sculptuur om naar te kijken, maar ook om te betreden/beleven. Het is een abstracte sculptuur die iedere Rotterdammer/Nederlander kan begrijpen. De compositie van de pijpen en blokken is overal verschillend ten behoeve van de levendigheid. De drie delen zijn opnieuw geschilderd en teruggeplaatst in de originele structuur op betonnen blokken van verschillende hoogten, waardoor er een moderne ruïne/archeologie ontstaat.

Impressie van het kunstwerk.

Welland werd op maandag 3 april vanuit Utrecht naar Rotterdam-Zuid vervoerd op drie opleggers door hijsspecialist Mammoet. De delen wegen 11, 9 en 5 ton en worden op betonnen sokkels geplaatst. Boskalis Nederland is hoofdbegunstiger van Kuijer's project en heeft meerdere vestigingen in Rotterdam en een jarenlange relatie met de stad waarvoor ze vele projecten mocht uitvoeren.

In het voorjaar zal Welland feestelijk worden onthuld. Bij die gelegenheid verschijnt er een publicatie over het project waarin de artistieke kwaliteit en maatschappelijke betekenis van het kunstwerk aan de orde is. De plaatsing van Welland in het Maastunnelpark biedt een open plek aan de Maashaven met uitzicht op de Euromast en Erasmusbrug.

Locatie CharloisseHoofd (bij ingang Maastunnel voor fietsers/voetgangers) geselecteerd door Sculpture International Rotterdam (SIR) en afdeling Stedenbouw gemeente Rotterdam.

Vorige
Vorige

Nieuwsbrief Wielewaal

Volgende
Volgende

Wijkraad Oud-Charlois & Wielewaal