Behoud de natuurlessen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft aangekondigd het gratis natuuronderwijs op basisscholen stop te zetten. Dit betekent dat duizenden kinderen de kans wordt ontnomen om waardevolle lessen in de natuur te ervaren. Juist nu, met de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en een leefbare stad, is het essentieel om natuuronderwijs te behouden. Hier lees je waarom deze beslissing impact heeft en hoe je kunt helpen om dit terug te draaien.

Wat gaat er verloren?

De geplande bezuiniging betekent het volgende:

  • 2.000 gratis natuurlessen per jaar verdwijnen: Elk jaar zullen 45.000 kinderen geen natuuronderwijs meer krijgen.

  • Geen lessen meer in de echte natuur: Kinderen zullen geen direct contact meer hebben met de natuur, wat cruciaal is voor hun ontwikkeling en milieubewustzijn.

  • Toenemende werkdruk voor leerkrachten: Leerkrachten zullen meer druk ervaren zonder de steun van gespecialiseerde natuurlessen.

  • Arme wijken worden het hardst getroffen: Kinderen uit minder bedeelde gebieden hebben het meest te lijden onder deze bezuiniging.

  • Niet-nagekomen afspraken en genegeerde toegevoegde waarde: De gemeente negeert eerder gemaakte afspraken en de bewezen voordelen van natuuronderwijs.

  • Onuitvoerbare gemeentelijke plannen: De plannen van de gemeente voor natuuronderwijs worden onhaalbaar zonder voldoende middelen.

Waarom is natuuronderwijs belangrijk?

Met de geplande bezuiniging wordt de kans op echt natuuronderwijs aanzienlijk verkleind. Natuuronderwijs draagt op korte en lange termijn bij aan de aanpak van duurzaamheidsuitdagingen in Rotterdam. Het zorgt ervoor dat:

  • Duurzame inwoners opgroeien: Kinderen die nu leren over de natuur, zullen later strijden voor een gezonde, sociale, leefbare en toekomstbestendige stad.

  • Scholen en leerkrachten ontlast worden: FinanciĆ«le spanning en werkdruk bij scholen en leerkrachten in het basisonderwijs worden verminderd.

Wat kun jij doen?

Wij roepen de gemeente Rotterdam op om de aangekondigde bezuiniging terug te draaien. Jij kunt ons helpen door je stem te laten horen.

Hoe?

  • Teken de petitie: Hiermee laat je zien dat je het belang van natuuronderwijs ondersteunt.

  • Verspreid het nieuws: Informeer anderen over deze situatie en moedig hen aan om ook actie te ondernemen.

  • Contacteer lokale vertegenwoordigers: Laat hen weten dat natuuronderwijs een prioriteit moet blijven.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties opgroeien met een diep respect en begrip voor de natuur. Laten we de waardevolle natuurlessen in Rotterdam behouden en bijdragen aan een duurzame toekomst voor onze kinderen en stad.

Voor meer informatie en om de petitie te tekenen, bezoek de website van Stichting Natuurstad Rotterdam.

Vorige
Vorige

Gemeente vraagt: hoe ervaart u geluid in Rotterdam?

Volgende
Volgende

Charlois Herinneringen Gezocht