Het is die fantastische tijd van het jaar, de zomer!

Met de stijgende temperaturen is het tijd om samen met je kind van de zomer te genieten en verkoeling op te zoeken. Heerlijk spelen op het strand, bij het meer of in de tuin. Peuters en kleuters vinden het fantastisch om met water te spelen. Als ouder is het essentieel om waakzaam te zijn, want water kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen.

Hierbij enkele tips om zonder stress van de zomer te genieten.

Verlies je kind niet uit het oog, verdrinking is een groot gevaar.

Peuters zijn volop aan het ontdekken en onderzoeken alles in hun omgeving, zonder gevaar te beseffen. Dit verklaart waarom kinderen van 0 tot 4 jaar het grootste risico lopen op verdrinking, vooral als ze nog geen zwemdiploma hebben. Zelfs in slechts 10 centimeter water kunnen kinderen verdrinken. Daarom is het van essentieel belang om nooit een situatie te onderschatten en altijd alert te blijven als er water in de buurt. Het is belangrijk om te realiseren dat kinderen verdrinken zonder geluid te maken, wat vaak leidt tot minder snelle opmerkzaamheid bij verdrinkingssituaties.

BelangrijkWist je dat...

Jonge kinderen die net hun zwemdiploma hebben, zijn er nog niet klaar voor om zonder toezicht het water in te gaan. Veel ouders denken dat dit wel zo is, maar in het begin is het belangrijk om je kind nog steeds goed in de gaten te houden. Zeker als je kind niet zo vaak zwemt.

4 tips om je kind te beschermen

Het is noodzakelijk om je kind goed in de gaten te houden. Maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om je kind te beschermen tegen verdrinking.

  1. Laat je kind nooit alleen in de buurt van water

    Laat je kind nooit alleen in de buurt van water, zelfs niet bij een klein kinderbadje met weinig water erin. Zorg ervoor dat je als ouder duidelijk afspreekt wie op een bepaald moment op het kind let, om misverstanden te voorkomen. Blijf ook zelf goed opletten en laat je niet afleiden, bijvoorbeeld door een boek of je smartphone. Veiligheid staat altijd voorop!

  2. Maak de omgeving veilig

    In je eigen tuin kun je ook stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het zo veilig mogelijk is voor je kind. Zorg ervoor dat je tuin afgesloten is en dat je kind het tuinhek niet kan openen, om te voorkomen dat je kind zelfstandig op pad gaat. Als er een vijver in de tuin is, overweeg dan om deze tijdelijk om te bouwen tot een zandbak of af te schermen met een metalen rooster of hek. Het is verstandig om hier niet mee te wachten tot het mooie weer is; doe dit bij voorkeur al vroeg, zodat je zeker weet dat je op tijd bent met de nodige voorzorgsmaatregelen.

  3. Laat je kind een reddingsvest dragen

    Wanneer je een dag op pad gaat, zoals varen of naar een gebied met veel water gaat, is het raadzaam om je kind altijd een reddingsvest te laten dragen. Het blijft natuurlijk belangrijk om goed op te blijven letten, maar het reddingsvest biedt wel extra bescherming.

  4. Veilig omgaan met water

    De meeste kinderen beginnen met zwemles als ze 4 of 5 jaar oud zijn, omdat ze op die leeftijd vaak lichamelijk nog niet klaar zijn om te leren zwemmen. Echter, je peuter kan wel al veilig leren omgaan met water. Het is belangrijk om duidelijke regels te stellen, zoals ervoor zorgen dat je kind altijd een reddingsvest of zwemvleugels draagt in het water, en dat er altijd een volwassene in de buurt moet zijn.

Naast het naleven van de veiligheidstips in de buurt van water, is het ook uiterst belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. Zonnebrandcrème helpt om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en helpt zo zonnebrand en huidschade te voorkomen. Dus vergeet niet om zonnebrandcrème regelmatig aan te brengen, vooral tijdens zonnige dagen en buitenactiviteiten.

Geniet van de zomer!

Vorige
Vorige

De Fietsbank zamelt rijwielen in.

Volgende
Volgende

Subsidie armoede en schulden voor non-profit organisaties